Making of Pritt

Proizvodnja Pritt-a

Proizvodnja Pritt Stick ljepila

Jesi li znao/ la da je Henkel izumio prvo ljepilo u sticku 1969. godine? Smiješna stvar je ta da je ideja stvorena proučavanjem tubice ruža za usne!

Ta vrsta nanošenja dokazala se kao pouzdan i jednostavan način za ljepilo.

Vidite… dobre ideje mogu doći od bilo kuda!

Danas, Henkel ima mnogo znanstvenika…

… koji smišljaju nove proizvode i ispituju ideje u labolatorijima poput ovog.

Jesi li ikad napravio/la kolač ili kekse? Kada stvaramo ljepila koristimo iste ideje. Znanstvenici su napravili „recept“ koji koristimo kod stvaranja Pritt Sticka.

Pritt Stick kuhinja

Ovo je mjesto na kojem počinje proizvodnja – Henkelova Pritt Stick „kuhinja“. Veliko spremište u pozadini, mjesto je gdje su svi sastojci za ljepilo pomiješani zajedno te se kuhaju prema posebnom „receptu za ljepila“.

Nakon što je ljepilo zamiješano, spusti se prema dnu ispod linije za punjenje.

Prije trideset godina

... Kompjuteri se nisu koristili za proizvodnju ljepila. Danas, naša tvornica radi puno učinkovitije, a cijeli proces može biti pažljivo praćen pomoću kompjutera.

No, još uvijek neki koraci moraju biti nadgledani od strane naših znanstvenika. Ovdje možeš vidjeti Henkelovog tehnologa kako osigurava da su temperature grijanja i hlađenja ispravne.

Nalazimo se na dnu proizvodnog pogona

proces punjenja počinje kada se prazna tuba za ljepilo u sticku transportira gore sa velike viseće posude prema pomičnoj rampi te na traku za punjenje.

Henkel proizvodi ljepila u sicku u tri veličine: 10, 20 i 40 g. Bez obzira što imamo različite linije za punjenje svake vrste, oni putuju istim putem u svim našim tvornicama u svijetu.

Automatski strojni pogon

... pomaže uredno i okomito podići prazne tubice ljepila u sticku. One putuju niz tekuću vrpcu na put prema njihovoj prvoj stanici, stanici za punjenje. Ovdje naše 8g ljepilo u sticku ulazi na stanicu za punjenje. Naše linije mogu napuniti više od 200.000 stickova u jednom danu. U ovoj fazi vruće ljepilo mora biti u tekućem stanju, kako bi se mogle napuniti tubice.

Tubice vrućeg, tekućeg ljepila prije zatvaranja i daljnjeg rukovanja


Ohlađene tubice spremne su za otvaranje

Automatska strojna “ruka” može zatvarati tubice brže od ljudske!

Nakon što su stickovi s ljepilom zatvoreni, stavljaju se u kutije za transport – automatski, naravno - te u slijedeći ohlađivač kako bi bili sigurni da se vruće ljepilo pretvorilo u stick spreman za upotrebu!

I to je to!

Ljepila u sticku transportiraju se u trgovine gdje spremne čekaju da ti pomognu u svim tvojim „ljepljivim“ zadacima kod kuće, u školi ili uredu – čisto, brzo i precizno.