Dvorac iz bajke

Fairytale Castle - Crafting Video

 • Težina izvođenja
  Težina izvođenja
  napredno
 • Dob
  Dob
  7 do 11 godina
 • Tko izrađuje
  Tko izrađuje
  Roditelji s djecom
 • Tema
  Tema
  Zabava i igre

Crafting Panel: Add title here

Dvorac iz snova

Isprintaj, izreži, presavij i zalijepi – svaka princeza i svaki princ bi poželio živjeti u dvorcu iz snova!

Materijali:

 • 1 list A3 kraft papira
 • 5 čačkalica
 • Pritt ljepilo u sticku
 • Pritt – Škare nisu potrebne

Alati:

 • škare
 • olovka
 • ravnalo

Upute:

Korak 1

Isprintaj svih 7 stranica sa šablonama. Po mogućnosti, počni raditi na četiri prednje kule (šablone 1. - 4.). Kako ti se ne bi pomiješale različite kule, svaki put izreži i zalijepi sve dijelove jedne kule, prije nego što počneš raditi na sljedećoj.

Korak 2

Svaka kula se radi na isti način:

a) Prvo, pažljivo izreži zidove. Što preciznije izrežeš sastavne dijelove, dvorac će biti ljepši. Presavij sve isprintane rubove i prazna polja. Kako bi šesterokutnu kulu pažljivo presavio, nanesi ljepilo na prazno polje, te ga zalijepi iznutra. Za krov, izreži šesterokut, te ga zalijepi na mjesto trokutastog polja. Olovka je vrlo praktična ako želiš pritisnuti oznake u kuli.

 

b) Zatim izreži kupole. Preklopi jednom sve rubove i oznake, te zalijepi kupole. Izreži pripadajući šesterokut i zalijepi ga na mjesto trokutastog polja, kako bi dobio bazu.

c) Zalijepi kupole na kule. Ostavi da kupole strše malo sa svake strane.

d) Lijeva kula ima plavi krov. Pažljivo ga izreži. Jednom presavij rubove i prazna polja te ih zalijepi. Pažljivo nanesi ljepilo na rub krova i čvrsto ga pritisni na unutarnju stranu kupole.

Page 3

Upute:

e) Kule pored vrata imaju dodatnu razinu. Izreži zidove, presavij ih i zalijepi. Ovaj put zalijepi šesterokut na dno praznog polja, kako bi napravio pod. Zalijepi drugu razinu zajedno s dnom, na unutrašnjost kupole. Nanesi veću količinu ljepila na gornji rub i postavi završeni krov. Pažljivo pritisni jedno na drugo. Kada se ljepilo osuši, možeš pričvrstiti crvene zastave na rubove kupola. Zalijepi žutu zastavu na pola čačkalice te ju umetni u sredinu krova na kuli.  Možda ćeš trebati malo izrezati vrh kule, kako bi mogao umetnuti čačkalicu.

Korak 3

Tada pažljivo izreži zidove dvorca (šablona 5.). Jednom presavij prazna polja i rubove.

Korak 4

Nakon toga trebaš spojiti zidove i kule:

a) Pažljivo napravi dva proreza na svakom tornju (točkasta linija ti je oznaka gdje trebaš rezati).

b) Pomakni obje dvokatne kule s prorezima duž dugog zida, lijevo i desno od vrata.

c) Zatim zalijepi druge dvije kule na lijevi i na desni kraj zida. Nanesi ljepilo na bočne krajeve zida, te utakni kule u utore na zidu i iznutra ih pritisni prema dolje. Provjeri da li je donji rub zida na jednakoj razini kao dno kule, kako bi i zidovi i kule bili stabilni.

d) Na isti način zalijepi dva kraća zida na vanjske kule.

Upute:

Korak 5

Presavij list A3 kraft papira na pola i izreži ga. Zalijepi zadnje dvije šablone (6. i 7.) na jednu polovicu. Izreži dijelove dvorca. Presavij balkon duž rubova i praznih polja. Oznake na dvorcu pokazuju gdje treba lijepiti. Pričvrsti trokatne kule na krov dvorca. Veliku kulu napravi od dva dijela predviđena za kulu. Zalijepi zastave na polovicu čačkalice i pričvrsti ih na vrhove kula s ljepljivom trakom.

Korak 6

Podijeli drugu polovicu kraft papira s olovkom i ravnalom u četiri različite trake.

a) Zatim zalijepi druge dvije kule na lijevi i na desni kraj zida. Nanesi ljepilo na bočna polja zida, te utakni kule u utore na zidu te ih iznutra pritisni prema dolje. Provjeri da li ti je donji rub zida na jednakoj razini kao dno kule, kako bi i zidovi i kule bili stabilni.

b) Na isti način zalijepi dva kraća zida na vanjske kule.

Korak 7

Preklopi 20 cm široku traku na lijevo. Pažljivo označi mjesto preklopa. Zatim napravi dvije linije olovkom i ravnalom. Izreži trake po linijama. Sada imaš dva polja koja se mogu izbočiti. Presavij oba polja jednom prema naprijed i prema natrag. Ponovno izravnaj presavijeni dio i pritisni polja koja se mogu izbočiti prema van. Spojite ponovno kraft papir, tako da polja koja se mogu izbočiti ostanu s unutrašnje strane.

Upute:

Korak 8

Sada presavij lijevi rub 8 cm u desno. Zavini papir i presavij ga ponovno na oznaci 13 cm. Nakon toga pažljivo zalijepi zajedno dvije trake od 13 cm. Budi oprezan da ti polja koja se mogu izbočiti ne bi zapela.

Korak 9

Izravnaj papir ponovno i zalijepi ravne građevinske dijelove na desno gornje polje koje se može izbočiti: kula na uskom polju koje se može izbočiti i dvorac na širem.

Korak 10

Na kraju, zalijepi dvorac na za to predviđeno polje. Tvoj veličanstveni dvorac iz bajke je gotov!

Savjeti i trikovi:

Što preciznije izrežeš dijelove, imat ćeš na kraju ljepši dvorac. Prvo izreži dijelove dvorca u grubo, i nakon toga, pomoću manjih škara preciznije odreži dijelove.

Savjet za roditelje/odrasle:

Isprintajte šablone za dvorac na debljem papiru (80-100 g/m²) kako bi dijelovi dvorca bili što stabilniji.

 

Video je na raspolaganju.