Nastavne jedinice

Nastavni resursi

Ovi nastavni resursi pomoći će vam u planiranju lekcija i pripremi interaktivnih sati s eksperimentima vezanim uz ljepilo. S učenicima razjasnite misterij oko ljepljivih materijala i objasnite im različite vrste, specijalnosti, primjene i druge zanimljive činjenice. Bit će iznenađeni po onome što su u mogućnosti otkriti tijekom eksperimenata, a uz silnu zabavu, neće ni shvatiti da istovremeno i uče!

Ovaj program razvijen je pod vodstvom profesora Sveučilišta Ruhr u Bochumu i Henkelovih stručnjaka za ljepila. Pa počnimo eksperimentirati s ljepilom!

Lekcija 1: Različite vrste ljepila

Ova lekcija će vaše učenike upoznati s različitim vrstama ljepila. Posebna ljepila nadilaze ona za koja djeca obično znaju i koja su prije koristila. Pomozite svojim učenicima u otkrivanju novih vrsta ljepila i eksperimentirajte s njima na zabavan način uz aktivno sudjelovanje u skupini. Pitajući ih da odaberu najprikladnije ljepilo za različite zadatke, moći će testirati njihovu ljepljivost i učinkovitost.

Dob: 5-6 godina

Vještine: asocijativna memorija, kognitivne

Lekcija 2: Ljepljivost sirovina

Cilj ove lekcije je pokazati učenicima cijeli proces stvaranja ljepila u stiku. Istražite s njima različite tvari koje su uobičajene u našem svakodnevnom životu i koje se mogu naći u svakom kućanstvu. Napravite eksperiment tako što ćete djeci dati četiri sličnog praškastih tvari sličnog izgleda i vodu i pustite ih da sami saznaju koje tvari postaju ljepljive i mogu poslužiti kao sirovina za izradu ljepila.

Dob: 5-6 godina

Vještine: pamćenje, samopomoć, motorička koordinacija

Lekcija 3: Otkrivanje škroba

Uz ovu lekciju, vaši će učenici naučiti o škrobu i načinima na koji se može dobiti kemijskim procesima. Osjećat će se kao znanstvenici i vidjeti čaroliju transformacije tvari. Koristite ovu metodu kako bist esaznali sadrži li Prittovo ljepilo u stiku škrob i upoznajte djece sa svakodnevnim proizvodima iz kojih se može izolirati škrob.

Dob: 5-6 godina

Vještine: kognitivne sposobnosti, pamćenje, društvena uloga

Lekcija 4: Dobivanje škroba iz hrane

Sada je vrijeme za rad u grupama i prelazak na sljedeći korak za izolaciju škroba iz sirovina. Putem korisnih uputa i popisa potrebnih materijala, učenici će moći surađivati ​​i otkriti da hrana koju već otprije poznaju sadrži svojstva za izradu ljepila. Iznenadit će se!

Dob: 5-6 godina

Vještine: kognitivne, motorička koordinacija, društvena grupa

Lekcija 5: Izrada škrobne paste - usporedite s ljepilima u stiku

U prethodnim koracima vaši su učenici učili o prirodi ljepljivih tvari i čak su ih mogli sami izvući. Sada je vrijeme da shvatite je li prikladan za lijepljenje stvari ili nešto nedostaje. Prikupite sve prijedloge vaših učenika o tome što mješavinu škroba i vode može učiniti ljepljivom. Nakon što smisle dobre ideje, upoznajte ih s uputama za izradu odgovarajuće škrobne paste. Ovaj proces je sličan kuhanju ili pečenju pripravaka, što je djeci uvijek zabavno!

Dob: 5-6 godina

Vještine: kognitivne, samopomoć, motorička koordinacija

Lekcija 6: Škrobna pasta sa sapunom

Sada je vrijeme da vaši učenici stvore škrobnu pastu sa sapunom, a zatim eksperimentiraju s pastom koju su dobili u prethodnoj lekciji. Vaši će se učenici izvrsno zabaviti i istovremeno učiti, jer će otkriti da s različitim omjerima mogu postići različite učinke - od kremaste teksture do ljepljive mase. Nakon što istražite različite mogućnosti, zamolite ih da eksperimentiraju lijepljenjem papira kako bi provjerili funkcionira li pasta!

Dob: 5-6 godina

Vještine: motorička koordinacija, kognitivni, prostorni odnosi

Lekcija 7: Proizvodnja ljepila iz hrane

Sada je vrijeme da svojim učenicima omogućite izradu vlastita ljepila! Od hrane, kao što su gumeni medvjedići, čokolada i mrkva, moći će dobiti originalne i različite vrste ljepila. Vaši će učenici otkriti kako zbog vanjskih uvjeta razni materijali postaju ljepljivi npr. čokolada postaje ljepljiva na suncu. Cilj ovog procesa je ispitati koliko su jaka njihova vlastita ljepila.

Dob: 5-6 godina

Vještine: kognitivne, samopomoć, motorička koordinacija

Lekcija 8: Ispitivanje ljepila

Ova lekcija omogućit će vašim učenicima uspoređivanje vlastitih ljepila s Pritt ljepilima. Učenici će koristiti svoju kreativnost kako bi organizirali vlastite metode ispitivanja i sustave evaluacije. U ovom modulu dajemo vam nekoliko primjera kako izvesti ovaj proces.

Dob: 5-6 godina

Vještine: kognitivne, samopomoć, motorička koordinacija