Adventurers

Postani stručnjak za gusare ili specijalist za vitezove!

Gusari i vitezovi su glavni junaci mnogih priča. Oni su avanturisti starih dana. Svima su poznati iz filmova i knjiga – ponekad kao dobri momci, junaci, a ponekad kao zločesti, zlikovci. Da li znaš tko su oni uistinu bili i gdje su živjeli?
Ovdje možeš pronaći neke glavne činjenice.
Sada možeš naučiti sve o njima i postati pravi stručnjak za gusare ili specijalist za vitezove.

Gusari, lopovi s mora

Gusari se još nazivaju i pirati.
Gusari su lopovi na visokim morima gdje napadaju i zaposjedaju druge brodove. Unazad mnogo tisuća godina, otkada ljudi plove oceanima, gusari su prijetili morima. Mnogi gusari su bili aktivni između 16.og i 18.og stoljeća na Karibima i duž obale Južne Afrike jer su u to vrijeme tuda prolazili mnogi brodovi putujući iz Europe.

Zato se to doba naziva “zlatno doba” gusarstva. Riječ gusarstvo znači napad ili krađa. Gusari su napadali mnoge brodove i krali njihov teret od kapetana i posade.

Zašto je tako mnogo brodova i gusara plovilo morima?

Kraljevi Španjolske i Portugala su željeli kolonizirati Ameriku. To znači da su htjeli pokoriti i sebi podčiniti tamošnje ljude. No, to nije bio jedini razlog za kolonizaciju – puno važnije bilo je srebro koje je tamo pronađeno. To srebro se prevozilo brodovima preko oceana natrag u Španjolsku. Kako jedan brod nije bio dovoljan, srebrom bi se natovarilo mnogo brodova koji bi isplovljali prema Španjolskoj.

Kraljevi drugih zemalja, na primjer Francuske, Španjolske i Nizozemske također su željeli svoj dio srebra. Stoga su naručivali gusare da napadnu i opljačkaju španjolske brodove. Te narudžbe su bile pisma koja su davala gusarima dopuštenje da zaposjednu i opljačkaju brod. Zaposjesti znači ukrcati se na brod

Strašni gusar Crnobradi

Jesi li čuo/la za gusara Crnobradog? Nisi? Onda još nisi stručnjak za gusare! Nastavi čitati jer je upravo on bio jedan od najpoznatijih gusara. Njegovo pravo ime je bilo Edward Teach i bio je Englez, a brod kojim je plovio se zvao “Osveta Kraljice Anne”. Nadimak Crnobradi je dobio zbog svoje crne brade.

Svi su ga se bojali jer je bio posebno okrutan prema svojim protivnicima. Prije bitke stavljao bi gorući fitilj na vrh svoje duge crne brade, pa kada bi mu protivnici pristupili, toliko bi se uplašili da bi se i bez borbe odmah predavali.

Gusarski trik s Veselim Rogerom

Znaš li tko ili što je Veseli Roger? Kladimo se da ne znaš točno, čak i ako si pravi stručnjak za gusare. Da bi saznao/la, nastavi čitati! Prije nego što bi napali nepoznati brod, gusari bi se koristili posebnim trikom.

Za vrijeme plovidbe u potrazi za blagom, gusarski brod bi imao podignutu lažnu zastavu.
Gusari bi objesili lažnu zastavu na kraj jedra i ponekad bi se obukli u vojnike tako da protivnici ne bi odmah primijetili da se radi o gusarskom brodu i gusarima. U to doba već je postajao teleskop pa su se gusari tako osiguravali da ne budu otkriveni.

Tek neposredno prije napada podizali bi Veselog Rogera. Veseli Roger je naziv gusarske zastave koju sigurno poznaješ. To je crna zastava s lubanjom i dvije prekrižene kosti ispod nje, koja je izazivala golem strah kod gusarskih žrtava.

Želiš li se igrati gusarskog napada? Pogledaj  pod “Avanture i fantazije” i pronađi upute za izradu vlastitog gusarskog broda.

Vitezovi: snažni muškarci u metalnim oklopima

Na što pomisliš kada čuješ riječ vitez? Oklop? Dvorci? Viteški turniri?

Čega god da si se prvo dosjetio/la, nastavi čitati kako bi saznao/la najvažnije informacije o vitezovima u sjajnom oklopu koji su živjeli u srednjem vijeku.

Želim biti vitez!

Želim biti vitez!” – to je bio san mnogih dječaka prije mnogo stotina godina. Vitezovima su mogli postati samo dječaci. Djevojčice nisu bile dovoljno snažne za taj posao. Vitezovi su bili ratnici koji su odlazili u bitke jašući na svojim konjima u teškim odijelima i oklopima.

Svatko tko je želio postati vitezom morao je prvo imati dovoljno novca kako bi kupio skupi oklop i oružje.Često su to bili plemeniti muškarci koji su posjedovali mnogo zemlje.

Sedam godina kasnije bili bi unaprijeđeni u “štitonoše”. Nakon toga su mogli ići u bitke. Nosili bi viteški štit i koplje, a ako bi im se viteško koplje slomilo u bitci, dobivali bi novo u zamjenu.

Mladi štitonoša postajao bi vitezom u dobi od 21 godine. Bio bi proglašen vitezom tijekom velike ceremonije tako što bi ga kralj lagano dotaknuo mačem po svakom ramenu.

Volim pomagati poput Sir Geraint-a!

Kada bi muškarac postajao vitezom morao je prisegnuti uz zakletvu. Morao se zakunuti da će se hrabro boriti za kralja i biti mu vječno odan.
Najpoznatiji vitezovi su “Vitezovi okruglog stola”. Nitko ne zna jesu li oni stvarno postojali. No, bez obzira na to jesu li bili stvarni ili ne, to su bez sumnje bili najbolji vitezovi. Svaki od dvanaest vitezova imao je posebnu vrlinu ili obilježje::

 • Sir Lancelot – junak
 • Sir Tristan – časni
 • Sir Galahad – prijatelj
 • Sir Geraint – pomagač
 • Sir Lamorak – plemeniti
 • Sir Bors – pravedni
 • Sir Gawain – dobri
 • Sir Gaheris – iskreni
 • Sir Percival – hrabri
 • Sir Bedivere – galantni
 • Sir Gareth – marljivi
 • Sir Kay – ponizni

Jesi li ti posebno hrabar ili rado pomažeš? Postani i ti vitezom! Pronađi upute kako izraditi vlastiti viteški dvorac u našim kreativnim idejama.