Dragi prijatelju,

dobrodošao u moj dnevnik, putopis o mojim putovanjima gdje ću ti donositi sve zanimljivosti koje sam vidio. Nadam se da se veseliš mojim pričama jer uskoro počinje moje putovanje!

 

Što misliš, gdje sam prvo putovao?

Pst...to možeš saznati odmah ispod. :)

 

Zagreb kao Snježno kraljevstvo

 

Svako putovanje započinje proučavanjem atlasa, zar ne...

Prvo odrediš, kontinent i onda, nekako, odabereš zemlju za svoje putovanje. Ali, kako se odlučiti? Prijatelju, i ja sam imao velike probleme oko izbora destinacije. No, sjetio sam se jednog članka u novinama (da, i gospodin Pritt čita novine jer je važno znati vijesti iz svijeta i zemlje!) kako je jedan božićni sajam u glavnom gradu u malenoj državi Hrvatskoj osvojio titulu najljepšeg europskog adventa!

Ako to nije primamljivo, ne znam što je! I tako sam kupio kartu, spakirao kofere, uzeo vodič za turiste i krenuo u - Zagreb.

.. i kratkim satom povijesti.

Zagreb je glavni grad Republike Hrvatske, i najveći grad u Hrvatskoj po broju stanovnika. Povijesno gledajući, grad Zagreb je izrastao iz dva naselja na susjednim brežuljcima, Gradeca i Kaptola koji čine jezgru današnjeg Zagreba, njegovo povijesno središte.

Zagreb danas predstavlja upravno, gospodarsko, kulturno, prometno i znanstveno središte Hrvatske. Položajem i kulturom spada u gradove Srednje Europe.

Grad Zagreb je posebna jedinstvena, teritorijalna, upravna i samoupravna jedinica koja ima položaj županije.

I ono što me dočekalo je bilo divno.. Osmjesi na svakom koraku, predivna arhitektura, predivni gradski trgovi, čak i stara utvrda Medvedgrad s koje se proteže divan pogled na grad.

Posjetio sam Gornji grad, sjedio sam pored nekog srebrnog gospodina, kasnije su mi moji zagrebački prijatelji rekli da je to Antun Gustav Matoš, hrvatski pisac.

Posjetio sam i zagrebački glavni kolodvor i vidio sam da imate klizalište! :)

Moram ti odati malu tajnu, ja se bojim klizanja, ali moji prijatelji me nagovaraju tako da moram popustiti i današnji posljednji dan u Zagrebu provest ću na klizalištu.

Ako vidiš nekoga cijelo vrijeme kako sjedi na ledu, da, to sam ja. Nespretni gospodin Pritt.